Egyszerű, de mégis nagyon hasznos villanymotor

Azt, hogy a különféle elektronikai eszközök miképp működnek nem sok ember tudja annak ellenére sem, hogy az általuk biztosított kényelmet minden nap közvetve, vagy közvetetten élvezzük. Azok viszont, akik érdeklődéssel tanulmányozzák, hogy mi minden zajlik a gépek világában már minden bizonnyal találkoztak a villanymotor különféle fajtáival.

A villanymotorokat és a működésüket nem a világ legbonyolultabb dolga. Sőt… a villanymotor egy nagyon alap verziója még otthonunkban is előállítható közepesen különleges anyagok felhasználásával, mint amilyen a drót, az elem vagy a mágnescsappantyú. A fő alkotóeleme tehát egy vezetésre alkalmas drót, egy szabályozó, mely a feszültség le- és felkapcsolásáért felel és egy energiahordozó. Üzemi előállítás során persze komolyabb a motor szerkezete, a fent felsorolt platformokon már komoly tekercsek vannak elhelyezve fémszerkezetekben, összetettebb maga az anyagösszetétel, az elrendezés is, de a motorok mérete is nagyobb.  Közös munka volt a kifejlesztésük, melyben mindenféle fizikus és laikus is részt vett a világ minden táján.

Egyszerűsége ellenére a villanymotor az ipar és a közlekedés minden területén előbukkan. A villanymotorok képesek áramot előállítani, ezáltal olyan gépeket működtetnek, mint amilyenek a különböző élelmiszeriparban használatos gépek, húsiparban a húsdaráló, vagy a futószalagot mozgató motor. Megtalálhatjuk őket a szórakoztatóiparban, a vidámparkokban is. Kevesen tudják, de villanymotor mozgatja a reptereken és az autógyártásban használt gépeket is, melyek a nagy terhek emeléséért felelnek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

attila