A Hankook is új téli gumival készült a 2015-ös szezonra

A Gumibomba.hu általános figyelmeztetése szerint egy jó minőségű téli gumi kiemelkedően fontos ahhoz, hogy a leghidegebb időszakban, nem túl optimális útviszonyok között is megfelelő biztonságban közlekedhessünk gépjárművünkkel. Amennyiben odakint átlagosan 7 Celsius fok alá csökkent a hőmérő higanyszála, abban az esetben elengedhetetlen, hogy lecseréljük nyári abroncsunkat, máskülönben elfelejthetjük a makulátlan biztonságot előzésekkor, kanyarokban, kigyorsításkor, de még inkább talán fékezéskor, illetve váratlanabb helyzetek esetében, amikor nagyon fontos lenne a jó tapadás, ám erre egy nyári gumi már nem képes.

Miért?

A nyári gumikat eredendően úgy alkották meg a gyártók, hogy mivel gyakran emberfeletti hőmérsékleteket eltűrniük – pláne kánikulában, nagy sebesség mellett –, ezért kemény gumikeverékük miatt a hideg aszfalton még jobban képesek felkeményedni. Ez alapesetben ahhoz vezet, hogy a gumi nem képes ellátni alapvető feladatát, avagy azt, hogy tapadást alakítson ki az abroncs, illetve az útfelület között, magyarán az autó menettulajdonságai megromlanak, a közlekedés pedig egyáltalán nem lesz biztonságos vele. Ez általában – bár abroncsfüggő is – tartósan 7 Celsius fok alatt már jellemzővé és általánossá válik, ezáltal soha nem szabad megvárni az első fagyokat, az első havat pedig pláne nem, mert ilyen esetben a menetbiztonság rendkívüli mértékben lecsökken.

A Hankook új téli gumija megfelelő megoldást kínál

Amennyiben mi sem akarjuk a véletlenre bízni saját biztonságunkat, abban az esetben ideális választás lesz számunkra a Hankook téli gumi újdonsága, avagy a W320 kódnevet kapott abroncs, amelynek elsődleges újdonsága, hogy egy külső-belső oldalas aszimmetrikus gumi lett, ami a W310 leváltásának érdekében készült el, ennek megfelelően pedig kiemelkedő tapadást garantál a téli időszakban a nagyobb teljesítményű családi autók és limuzinok számára is. Ezt a prémium teljesítményt ráadásul a gyártó a szokásosan jó áron kínálja mindenkinek, ezáltal úgy juthatunk hozzá egy kimagasló abroncshoz, hogy közben nem költünk kiemelkedően sokat sem.

Közvetlen elődjéhez képest a Hankook W320 téli gumi egyébiránt sokkal több kapaszkodóélt kapott, aminek köszönhetően a gyártó képes volt a lehetetlenre, avagy a hóban való tapadási tulajdonságok megnövelésére. A hivatalos adatok szerint minden egyes futófelületi nagyságon a kapaszkodó élek számát mintegy 25 százalékkal emelték meg, ami természetesen a teljesítményben mutatkozik meg a leginkább. A gumi a háromdimenziós árkainak köszönhetően ráadásul sokkal kisebb mértékben deformálódik kanyarodás közben, aminek következtében a téli manőverezések is lényegesen biztonságosabbá váltak.

Ez azonban még messze nem minden, amit a Hankook téli gumi újdonsága nyújtani képes az autósok számára. A gumiabroncs ugyanis a víz- és hó-elvezető csatornák szögének optimalizálásával képes kimagaslóan jó teljesítményt nyújtani friss hóban is, amivel így többé már nem kell otthon maradnunk akkor sem, ha havak borítják az utakat. Ezt a hatást egyébiránt az abroncs gyártója egy speciális cikkcakk mintázattal nyomatékosította, amivel a gumi tapadása lényegesen megnövekedett. A fentebb is említett 3D mintázattal ráadásul az első tapasztalatok és tesztek után kijelenthető, hogy nem csak a kanyarodáskor és manőverezéskor fellépő deformáció csökkenthető a termékkel, hanem a vízelvezetési képesség is nő, vagyis elődjéhez képest a nedves tapadási tulajdonságokon is tudtak pozitív irányban módosítani a gyártó mérnökei.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

hirek