Vigh László nem vásárolja vissza egykori felsőrajki ingatlanát

Nem vásárolja vissza Vigh László (Fidesz) országgyűlési képviselő lakóhelyén, Felsőrajkon azt az öthektáros területet, amely a falu hulladéklerakójaként 2005-ig a családja tulajdonában volt – ezt maga az érintett jelentette be pénteki, zalaegerszegi sajtótájékoztatóján.

A parlamenti képviselő a csütörtökön több sajtóorgánumban megjelent és az ellenzéki pártok által is elítélt ingatlanvásárlása kapcsán tartott tájékoztatón kifejtette: az emlegetett háromhektáros terület évtizedek óta az általa 20 éven át polgármesterként vezetett Felsőrajk hulladéklerakója volt. A szervezett hulladékszállítás bevezetését követően jelképes, 100 forintos áron eladta az önkormányzatnak, mert csak így nyílt lehetőség európai uniós forrás felhasználásával a rekultivációra, s az önkormányzat most szintén jelképes áron adta volna vissza.
Vigh László hangsúlyozta: a terület meddőnek számít, sem gazdálkodni, sem építeni nem lehet rajta, ő pedig a politikai támadások nyomán úgy döntött, hogy nem vásárolja vissza. „Így tisztességes, hogy nem fogadom el az ajándékot” – fogalmazott.
A politikus felidézte, hogy évtizedekkel korábban a helyi termelőszövetkezetben dolgozott, így földkiadás címén több kisebb, hasznot nem hozó földterülethez jutott ő és a családja. Az érintett területet 2005-ben adta el az önkormányzatnak, miután valamennyi zalai illegális hulladéklerakó rekultiválására szóló pályázat keretében lehetőség nyílt ennek a területnek is a rendezésére. A birtok nagy részét nejlonnal fedték be, amit azután földdel borítottak be, így a csapadék már nem tudja bemosni a talajba a szennyeződést.
A területen nem lehet fát ültetni, nem lehet felszántani, építkezni sem lehet rá, hiszen mindez tönkretenné a nejlonborítást, így „tulajdonképpen meddő terület keletkezett”. A közelmúltban jelezte az önkormányzat, hogy visszaadná jelképes áron a korábban hasonló módon megvásárolt területet, de ez a terület nem is került még a birtokába – jelezte Vigh László.
Hozzátette, hogy csütörtökön a polgármesterrel és a jegyzővel is közölte: lemond arról a lehetőségről, hogy ajándékba vagy 5000 forintért visszaadják a földterületet, s ezt a szóbeli bejelentést pénteken írásban is megerősítette. „Az önkormányzat és én is ezzel lezártnak tekintem az ügyet”.
A politikus úgy vélekedett: jó szándékkal járt el, amikor lehetőséget adott arra, hogy hosszú időn át az ő területét használják hulladéklerakónak, és sajnálatosnak nevezte, hogy ezt a jószándékát most „kiforgatták”.
Az Origo csütörtökön számolt be arról, hogy ötezer forintért vásárolt meg három, a Zala megyei Felsőrajk területén fekvő, összesen 3 hektárnyi földterületet a települést polgármesterként korábban 20 évig vezető Vigh László országgyűlési képviselő és családja. Mint a lap írta: a terület korábban is a családé volt, csak eladták az önkormányzatnak arra az időre, amíg a település uniós forrásból kármentesítette.
Az Együtt szerint csalás és színlelt szerződés gyanúja vetődik fel Vigh László felsőrajki földvásárlásának ügyében, ezért a párt feljelentést tesz. A Demokratikus Koalíció arra szólította fel a fideszes politikust, hogy fizesse vissza a földjére költött EU-s pénzeket. A Jobbik csalás, színlelt szerződés, önkormányzati vagyon megkárosítása és hivatali visszaélés gyanújában feljelentést fogalmazott meg, illetve az EU Csalás Elleni Hivatalához, az OLAF-hoz is fordul.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

hirek