Az energiahatékony megoldás, a műanyag ablak

A műanyag ablakok drámaian javíthatják otthona energiahatékonyságát. A műanyagnak az anyagként való alacsony vezetőképessége, a nyílászárók által biztosított szoros tömítések, valamint a dupla- és háromrétegű üvegezéshez való egyszerűségük miatt ez a gyártmány kiváló választás az energiahatékony épületekben.

A műanyag nem vezeti jól a hőt, ezért nem viszi át a hőmérsékletet belülről kifelé, vagy kívülről befelé. Ha legközelebb alumíniumkeretes ablak közelében tartózkodik, tegye a kezét a keretre, és érezze a hőmérsékletét. A műanyag ablakok a legszélesebb körben használt gyártmányok Európában és az Egyesült Államokban, ahol az energiahatékony épületekre való összpontosítás körülbelül 30 évvel ezelőtt kezdődött.

A hő akár 70%-a a szabványos 3 mm-es üvegeken keresztül megszökik, és még többet veszít a fémkereteken keresztüli hőátadással. Télen egy egyrétegű, 3 mm mély üvegtábla által tíz-tizenötször több hőt veszíthet, mint egy azonos területű szigetelt fal esetében. Nyáron egy átlagos otthon együveges normál ablakai a teljes hőnyereség több mint 25%-át teszik ki.

A műanyag ablak dupla üvegezése állítólag 94%-kal javítja a hőállóságot. A két üvegtábla között kialakított légzsák szigetelő gátat képez, távol tartja a külső hőt és szabályozza a belső hőmérsékletet. Új dupla üvegezésű egységek beépítése akkor javasolt, ha jelentős felújítást vagy bővítést végez, és jó minőségű, jól záródó műanyag ablak terméket keres.

Egy ilyen döntésnél nem csupán a látvány számít, bár kétségtelenül fontos, hanem az is, hogy milyen hatással lesz a költségvetésünkre. A műanyag ablak által pedig egy kiszámítható jövőt tudunk megvalósítani, legalábbis az energiahatékonyság ezen szempontjából.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

attila