Az LMP a devizahiteleseket segítő új törvény kidolgozását sürgeti

Az LMP nem tartja elegendőnek a kilakoltatási moratórium két hónapos meghosszabbítását, ehelyett egy új törvénnyel segítené a devizahiteleseket.

Schmuck Erzsébet frakcióvezető-helyettes követendő példaként említette Romániát, ahol a devizahiteleket felvételkori árfolyamon válthatták át az emberek a nemzeti valutára.
Rámutatott arra is: az unió bírósága vizsgálja, hogy Magyarországon a bankok a teljes árfolyamkockázatot az adósokra hárították. A politikus szerint az ennek jogszerűségéről szóló döntést is be kell építeni az új jogszabályba, a kilakoltatási moratóriumot pedig nem április végéig, hanem mindaddig fenn kell tartani, amíg az új törvény meg nem születik.
Az LMP az elsétálás jogát is biztosítaná, vagyis azt, hogy már ne legyen adóssága a bankok felé azoknak, akik elveszítették a hitelfedezetül szolgáló ingatlanjukat. Az ellenzéki párt a magáncsőd intézményének belépési feltételein is lazítana, mert – ahogy Schmuck Erzsébet elmondta – eddig mindössze 175-en tudtak élni a lehetőséggel.
A képviselő szerint a kormány eddigi lépései még részmegoldásoknak sem tekinthetők, hiszen sokan tartoznak még a felvett hitelösszeg három-négyszeresével egy pénzintézetnek.
Schmuck Erzsébet kérdéseket kapott Weszely Zsuzsa állításával kapcsolatban is, aki a Reflektor blogot korábban arról tájékoztatta: édesapját inzultáltak azért, mert nem töltötte ki a nemzeti konzultációs ívet.
A képviselő kijelentette: eddig sem tagadták, hogy Weszely Zsuzsa, szerződéssel, az LMP-nek dolgozik, az üggyel kapcsolatban pedig lényegtelennek tartja, hogy Weszely Zsuzsa milyen feladatot lát ál. Megjegyezte ugyanakkor: ahogy eddig is hangsúlyozták, Weszely Zsuzsa nem közszereplő. Kijelentette még: úgy tudja, a Reflektor blog munkatársai nem állnak munkakapcsolatban az LMP-vel.
Egy másik kérdésre azt felelte: folyamatban van az LMP és Ron Werber között kötendő szerződés előkészítése, arról annak aláírását követően számolnak majd be. Hangsúlyozta: az LMP és az ökopolitika értékeivel nem fér össze a gyűlöletkampány, arra pedig, hogy miért pont az izraeli kampánytanácsadóra esett a választásuk, azt felelte: kölcsönösen egymást választották.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

hirek