Könnyítettek a lakossági energiahatékonysági hitel feltételein

Kedvezőbb feltételekkel és egyszerűbben igényelhető január 8-tól a lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználásának növelését célzó hitel az MFB Pontokon, többek között öt millió forintra emelkedett a biztosítéknyújtás értékhatára, és már szállítói előleg fizetése mellett is igényelhető a hitel – tájékoztatta a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) hétfőn az MTI-t.

A fejlesztési bank közleményében ismerteti: az ügyféligényeket és a piaci környezetet figyelembe vevő változtatásokat vezet be az MFB és a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az európai uniós forrású, lakossági energiahatékonysági hitelprogramnál.
A január 8-tól hatályos módosítások eredményeként a természetes személyek esetében 2 millió forintról 5 millió forintra emelkedett a biztosítéknyújtás értékhatára. Ez azt jelenti, hogy az eddiginél jóval nagyobb összegű kölcsön érhető el fedezet nyújtása nélkül. Az 5 millió forintot el nem érő hitelügyletek esetében a szerződéseket elegendő egyoldalú, tartozáselismerő okiratba foglalni, ami jelentős költségmegtakarítást jelent az ügyfeleknek.
Fontos változás az is, hogy a jóváhagyott kölcsönösszeg maximum 50 százalékáig bevezették a szállítói előleg igénybevételének lehetőségét, teljesítési igazolás csatolása nélkül. Emellett az eddigi 300 ezer forint helyett a kölcsönösszeg maximum 50 százalékáig, de legfeljebb 1,5 millió forintig nyújtható be és fogadható el készpénzfizetési számla.
Szintén kedvező változás, hogy az MFB már olyan ingatlanokat is elfogad a kölcsön biztosítékaként az 5 millió forintot elérő vagy azt meghaladó összegű kölcsönügyletek esetében, melyeknél a megelőző jelzálogjogi ranghelyeken családi otthonteremtési kedvezményből (csok), adóvisszatérítési támogatásból, illetve ezen támogatásokhoz kapcsolódó pénzintézeti kölcsönből és/vagy munkáltatói kölcsönből adódó jelzálogjog szerepel.
Rákossy Balázs, az NGM európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára a közleményben hangsúlyozta: azt szeretnék, hogy minél többen igényelhessék az uniós forrásokat, hiszen a magyar lakásállomány energetikai korszerűsítése nemzetgazdasági jelentőségű kérdés.
Bernáth Tamás, az MFB elnök-vezérigazgatója kiemelte, hogy a magánszemély hiteligénylők kevesebb időráfordítással és egyszerűbben tölthetik ki a hitelkérelmi nyomtatványt, a dokumentum terjedelme ugyanis az eddigi 49 oldalról 13 oldalra csökkent.
A lakossági energiahatékonysági hitelhez a jövőben sem kapcsolódnak egyéb költségek, mint például kezelési költség vagy az előtörlesztés díja.
Az ügyfelek országszerte 642 MFB Ponton igényelhetik a nulla százalékos energiahatékonysági hitelt, illetve előzetes online hitelbírálati kérdőívet is kitölthetnek az mfb.hu oldalon.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

hirek