Az önvezető Mayflower hajó kénytelen visszafordulni

A Mayflower nevét viselő, önvezető hajó kénytelen volt visszafordulni, amikor megpróbálta újra megtenni az atlanti-óceáni utat, amelyet az eredeti Mayflower tett 1620-ban. Az erőfeszítés mögött álló csoport szerint az utazás hamarosan újra kezdődik.

 

Napokkal ezelőtt a Mayflower Autonomous Ship (MAS) nevű robothajó kievezett az angliai Plymouthból. Feladata az 1620-as Atlanti-óceán átkelésének újbóli létrehozása volt az eredeti Mayflower által, amely az európai telepesek első csoportját a mai Plymouth, Massachusetts területére vitte.

De az eredeti Mayflower-től eltérően nincsenek emberek a MAS-on. A hajón mindent úgy terveztek, hogy automatikusan menjen. A hajót egy mesterséges intelligencia (AI) rendszer, az úgynevezett „AI kapitány” vezérli.

A MAS egy projekt, amelyet a ProMare nevű csoport és az IBM számítógépes vállalat vezet. A hajó villanymotorját napenergia hajtja, tartalékként dízelgenerátorral.

A projekt célja a tengerre vonatkozó információk gyűjtésének különféle technológiáinak kipróbálása. Ha ezeket a gépek kezelni tudják, az nagy előrelépést jelenthet az óceánkutatásban. Az embereknek a tengeren történő információgyűjtés elküldése nehéz, magányos és veszélyes lehet.

Mivel a MAS-nak nem kellett embereket szállítania, tervezői szabadon gondolkodhattak azon, hogyan lehet a legjobb hajót elkészíteni a munkához. Amit kitaláltak, az egy 49 lábas (15 méteres) „trimaran” volt, amelynek három úszó része van.

A hajó irányítását segítő kamerák és radarok mellett a hajó sokféle eszközt és érzékelőt hordoz. Speciális hallgatási eszközökkel rendelkezik, amelyek képesek felismerni a bálnákat és a delfineket. Még egy speciális „nyelve” is van, amely beszámolhat a vízben lévő vegyi anyagokról.

De bár a hajó képes teljesen irányítani önmagát, az emberek helyett az AI kapitány döntött úgy, hogy megfordítja a MAS-t.

Múlt péntek reggel a hajót nyomon követő tudósok észrevették, hogy a fele olyan gyorsan halad, mint kellett volna. Az AI kapitány jól működött, de úgy tűnt, hogy valami lelassítja a motort.

Mivel a hajó csak az Atlanti-óceán túloldalának 10% -át tette meg, a csapat úgy döntött, hogy visszahozza Plymouthba, hogy megoldják a problémát és újra elküldjék. Küldték a MAS számára utasítást, hogy forduljon vissza.

Amikor a MAS végre újra tengerbe kerül, várhatóan körülbelül három hétbe telik az Atlanti-óceán átkelése. A teljes út körülbelül 3500 mérföld (5630 kilométer) lesz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

attila