Az építőkocka legalább 10 képességet fejleszt – 1. rész

A legtöbb gyerekszobában megtalálható az építőkocka, szinte alapvető játéknak számít a gyerekek életében, már a legkisebb kortól kezdve. Közkedvelt nevén legó, de a kisebbek számára még a nagyobb méretű műanyag vagy fa kiszereléseket vásároljuk, hiszen nem szeretnénk, hogy lenyeljék a kis legó darabokat.

Úgy már nem a fejlesztő hatását ismerik meg, hanem a fullasztó hatását. Nagy öröm, amikor olyan játékokat sikerül beszerezni már egy egészen kicsi, 2-3 éves gyereknek, ami valóban leköti, és még fejleszti is. Az építőkocka pontosan ilyen. Maguk a mozdulatsorok nagyon egyszerűek, hiszen csak egymásra pakolgatja a gyerek az építőkockákat, mégis közben rengeteg területen fejlődik egyszerre. Fejleszti a finommotorikát. Ez a test legapróbb részeinek koordinált használatát jelenti, amire bizony szükség van az építkező játék során.

Még az írástanulásra való felkészítésben is fontos, hogy ne csak papírt és ceruzát adjunk a gyerek kezébe, hanem bizony építőkockákat is. Kooperatív játék is lehet belőle, ha többen játszanak együtt és akár szerepjátékba is torkollhat a manőver. Ezáltal pedig a történetmesélést is tanulhatják a kicsik, ami a fantáziájukat is fejleszti. Sikerélményeket adhat nekik, ami nagyon fontos az életben az önbizalom fejlődésében is. Növeli a kitartást, hiszen nem mindig sikerül elsőre az, amit a gyerek fejben kitalál.

Technológiai része is van az építőkockákkal való játéknak, hiszen megtanulják, hogyan kell meglévő dolgokból újat létrehozniuk. Ez pedig fokozható még komolyabb és komplexebb szettek összeállításán keresztül. Tehát látható, mennyi területen fejti ki áldásos hatását az építőkocka használata! A jatszoterland.hu oldalán különösen minőségi verziókat lehet beszerezni, érdemes felnézni a honlapra!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

attila